CALENDARUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA O VIZIUNE INTEGRATA

CALENDARUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA O VIZIUNE INTEGRATA

0 1037

Este deja cunoscut faptul ca dl prof. univ. dr. Cornel Samoila, membru al Academiei Tehnice reuseste sa raspunda la cel mai inalt nivel la intrebarea daca dacii aveau cu adevarat un mijloc de masurarea timpului prin publicarea lucrarii CALENDARUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA O VIZIUNE INTEGRATA.
Autorul este unul dintre cei care au semnat cu cateva decenii in urma volumul: “Calendarul de la Sarmizegedusa Regia, avand ca realizatori pe Serban Bobancu, Cornel Samoila, Emil Poenaru. Lucrarea a aparut la Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1980.
ONG-ul care editeaza acest sait, Asociatia pentru Integrare si Dezvoltare Hiperboreea, in urma discutiilor avute cu dl Cornel Samoila, a decis de comun acord cu autorul sa lanseze un proiect care sa adapteze lucrarea la un format digital in vederea promovarii pe internet.CALENDAR DACIC - CORNEL SAMOILA
Se va lucra pe un scenariu elaborat impreuna cu autorul, un mixt de imagini video de la fata locului (fotografii si filmari aeriene) alternate cu o grafica realizata pe calculator si o prezentare a lucrarii de catre autor, cu singurul scop, cel al cunoasterii acestui volum de catre toti romani si de cei interesati.
Practic dl prof. univ. dr. Cornel Samoila este autorul singurei lucrari publicate in sec XXI ce trateaza aceasta tema, a masurarii timpului de catre stramosii nostri dacii, in volumul CALENDARUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA.
La realizarea prezentei lucrarii, ca şi în cazul volumului publicat in urma cu aproape o jumatate de secol, s-a folosit descrierea lui H. Daicoviciu, corectată cu raportul de săpături arheologice din 1980 ce dovedea existenţa celor 84 de stâlpi ai cercului C din Marele Sanctuar Circular (MaSC), Micul Sanctuar Circular (MiSC), „Soarele de Andezit”, cat si tot ce s-a mai descoperit in urma cercetarilor de cei care au avut responsabilitatea santierelor arheologice deschise pe platoul din Muntii Hategului.